Kringlooporganisaties kunnen veel voordeel halen uit digitalisering. Het verhoogt de efficiëntie, verbetert de inzetbaarheid en vaardigheden van medewerkers en opent nieuwe markten en zakelijke kansen. Dit blijkt uit het rapport 'Het digitale tijdperk van sociale en circulaire ondernemingen: trends, kansen en toekomstige routekaart', dat in september 2024 verscheen.
In het rapport, dat werd gecoördineerd door de Europese kringloopkoepel RREUSE, wordt een aantal veelbelovende digitale trends gesignaleerd.
Zo gebruiken steeds meer kringloopprganisaties online platforms om ophaalafspraken aan huis te maken, of apps om te bepalen of kleine elektrische apparaten nog bruikbaar zijn, en zo ja, wat ze dan moeten kosten in de winkel. Het Finse Kierrätyskeskus optimaliseert zijn opslagruimte met een geautomatiseerd opslagsysteem.
Andere kringlooporganisaties gebruiken digitale rekentools om hun impact, zoals de voorkomen CO2-uitstoot, op een aantrekkelijke manier zichtbaar te maken of ontwikkelden eigen platforms voor online verkoop. Het Oostenrijkse Re-Use Austria en het Duitse Fairwertung maakten digitale kaarten en apps waarmee consumenten makkelijk tweedehandswinkels en inleverpunten kunnen vinden.
Door deze ontwikkelingen kunnen kringlooporganisaties om hun zichtbaarheid vergroten, meer mensen aan werk helpen en hun verkoop van tweedehands producten verbeteren. Maar er zijn ook hindernissen voor digitalisering, blijkt uit het rapport. Kringlooporganisaties hebben daarvoor maar beperkt geld beschikbaar; en vaak ontbreken ook de vereiste digitale vaardigheden in hun personeelsbestand. Dit kan hun pogingen om zich digitaal te ontwikkelen belemmeren.
Daarom is het erg belangrijk dat alle kringlooporganisaties nationaal en in Europa de krachten bundelen om samen hun processen te digitaliseren. Door elkaars ervaringen te benutten en budgetten samen te brengen, kan succesvolle digitalisering overal plaatsvinden. Daarom bevat het rapport een ‘routekaart voor het omarmen van digitale tools’, die de noodzakelijke stappen schetst voor het verduurzamen en opschalen van digitalisering. Tot slot doen de opstellers beleidsaanbevelingen aan de EU en nationale instituten voor het ondersteunen van de digitalisering.
Het genoemde rapport is het eindrapport van het project 'The digital era of social enterprises: trends and opportunities within the circular economy (DigiSocCirc)', mede gefinancierd door het Europees Sociaal Fonds Plus (ESF+) Programma van de Europese Unie. BKN is partner van DigiSocCirc.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.
E ofni.[antispam].@kringloopnederland.nl
T 030 341 00 55
Bezoek- en postadres
2e Daalsedijk 6a
(UCo, Utrecht Community)
3551 EJ Utrecht
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
©2023 Branchevereniging Kringloop Nederland
E ofni.[antispam].@kringloopnederland.nl
T 030 341 00 55
Bezoek- en postadres
2e Daalsedijk 6a
(UCo, Utrecht Community)
3551 EJ Utrecht
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.