Hergebruik, reparatie en - in dit geval - ruilen zijn stuk voor stuk effectieve methoden om de levensduur van producten te verlengen. Er worden met een ruil effectief grondstoffen bespaard en het voorkomt dat producten vroegtijdig op de afvalberg belanden. Dat is hard nodig, want de afvalberg blijft groeien en de toestroom van nieuwe producten lijkt nog niet af te nemen. Het is dus een belangrijk alternatief op een nieuwe aankoop en het afdanken van overbodige producten.
Een ander belangrijk aspect van een ruil is dat er geen geld mee gemoeid is, en juist dat maakt dit initiatief zo bijzonder. Kringlooporganisaties stappen met de Kledingruil over hun verdienmodel heen en bieden consumenten de mogelijkheid om zelf mee te doen in de circulaire economie. Het is een laagdrempelige manier om tweedehands mode toegankelijk te maken, want de meeste mensen hebben ergens wel een kledingstuk wat voor een ruil in aanmerking komt.
Deze landelijke Kledingruil wordt mogelijk gemaakt door diverse kringlooporganisaties in heel Nederland. Dit succesvolle initiatief onderstreept hoe de sector samenwerkt voor een hoger doel: een sociale en duurzame samenleving. Kringlooporganisaties aangesloten bij BKN staan voor hoogwaardig hergebruik en werkgelegenheid voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij het betreden van de arbeidsmarkt.
Tijdens de officiële aftrap op 1 april bij Utrecht Community benadrukte BKN-directeur Rachel Heijne het belang van deze samenwerking: “Kleding heeft waarde, ook als je dat zelf niet meer ziet. Zaterdag krijgen kledingstukken in het hele land nieuwe kansen en daar worden mensen blij van. Dat we met meer dan 120 locaties samenwerken, laat zien hoe groot de impact van kringlooporganisaties is. Daar ben ik ontzettend trots op.”
Bezoekers kunnen op 5 april hun schone, hele en herbruikbare kleding inleveren bij een deelnemende kringloopwinkel en ontvangen ‘Swappunten’ ter waarde van €2,50 per kledingstuk (max. 6 Swappunten). Deze punten kunnen direct worden ingewisseld voor andere kledingstukken uit de Swaphoek of gebruikt worden als kassakorting.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.
E ofni.[antispam].@kringloopnederland.nl
T 030 341 00 55
Bezoek- en postadres
2e Daalsedijk 6a
(UCo, Utrecht Community)
3551 EJ Utrecht
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
©2023 Branchevereniging Kringloop Nederland
E ofni.[antispam].@kringloopnederland.nl
T 030 341 00 55
Bezoek- en postadres
2e Daalsedijk 6a
(UCo, Utrecht Community)
3551 EJ Utrecht
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.