Home > Branchemonitor
De Branchevereniging Kringloop Nederland verzamelt jaarlijks de cijfers van de aangesloten kringlooporganisaties in de Monitor Kringloop Nederland. Kringlooporganisaties doen belangrijk werk op de thema’s inclusieve arbeidsmarkt en circulaire economie en komen daarbij tot mooie resultaten in de markt. De Monitor maakt de impact van de kringloopbranche zichtbaar en laat trends zien om ontwikkelingen te kunnen volgen.
Wat staat er in de Monitor?
De Monitor bevat de belangrijkste cijfers van alle aangesloten kringlooporganisaties die het Keurmerk Kringloop Nederland voeren. BKN-leden houden gedurende het hele jaar allerlei gegevens bij die relevant zijn voor de branche. Op circulair vlak monitoren ze hoeveel kilo’s spullen ze inzamelen en in welke percentages deze hergebruikt of gerecycled worden. Inclusie wordt uitgedrukt in de aantallen medewerkers binnen de branche en onder welke doelgroepen deze vallen. In het financiële deel komen cijfers van de klanten en hun aankopen naar voren.
Waarom zijn deze cijfers belangrijk?
Al deze cijfers zijn voor de branche van groot belang. Het geeft aan wat een impact de BKN-leden hebben op de maatschappij. En alle drie de pijlers zijn daarbij essentieel. Zonder circulaire activiteiten is er geen plek voor de medewerkers, maar zonder hen is het onmogelijk de doelstellingen te behalen en de consument maakt dit alles mogelijk door hun donaties en aankopen in de winkels.
Daarnaast is de Monitor Kringloop Nederland een van de belangrijkste middelen om bijvoorbeeld hergebruikcijfers in kaart te brengen. De overheid neemt regelmatig circulaire én inclusieve doelstellingen op in hun plannen en willen daar op kunnen sturen. BKN is op dat vlak een van de voorlopers en ondersteunt met data de onderbouwing en opschaling van de activiteiten.
Monitor 2023
De Monitor 2023
Relatief werden er in 2023 meer meubels en elektrische apparaten ingenomen dan in het jaar daarvoor. Textiel, kleingoed, boeken en platen en speelgoed liepen in aandeel juist terug. Van alle spullen kon in 2023 meer worden hergebruikt dan in 2022: dat percentage steeg van 48% naar 56%. Mede daardoor belandde er 3% minder goederen bij het restafval. Een weer wat grotere bijdrage aan de circulaire economie, waarin grondstoffen en spullen steeds weer opnieuw worden gebruikt en afval niet meer bestaat.
Naast hun winkelverkoop werken kringlooporganisaties ook aan andere vormen van direct hergebruik. In 2023 verkochten minstens 37 van de 66 kringlooporganisaties spullen online. Daarnaast houden steeds meer kringloopwinkels zich in werkplaatsen of ateliers bezig met het opknappen, upcyclen en repareren van spullen. Het aantal winkels met een werkplaats voor elektronica, fietsen, meubels of hout en/of textiel steeg van 22 in 2022 naar 71 in 2023.
Verder werkte er eind 2023 3,7% meer mensen bij de kringlooporganisaties: iets meer dan 18.000. Van die mensen viel ruim twee derde in één van de categorieën ‘mensen zonder werk’, ‘mensen met een arbeidsuitdaging’, ‘mensen in opleiding’ of ‘mensen op zoek naar veiligheid’. Ook talrijke mensen vanuit bureau Halt en reclassering, gepensioneerden en andere vrijwilligers en stagiairs vonden bij de kringlooporganisaties een fijne werkplek. Daarmee komt de bijdrage van de kringloopsector aan sociale werkgelegenheid goed naar voren.
Presentatie Monitor Kringloop Nederland 2023 tijdens het Jubileumcongres
Presentatie Monitor 2023
De cijfers werden op 15 oktober gepresenteerd op het Jubileumcongres in Den Haag. Directeur Rachel Heijne liet aan een divers publiek zien welke impact de kringloopbranche in 2023 maakte. Aan de hand van mooie kerncijfers kregen de aanwezigen duiding van de data en een vooruitblik op de belangrijkste issues binnen de branche. Want het zou nóg beter kunnen.
Verplicht Europees en nationaal een percentage recyclaat in nieuwe producten. Zorg voor eerlijke vergoedingen voor inzameling en sortering. Lanceer een campagne voor eerlijk textiel. Verlaag de btw op tweedehands spullen en vergoed de begeleiding van ‘sociale werknemers’. En gemeenten: maak goede afspraken over vergoedingen voor het ophalen van afval. Als dat allemaal gebeurt, kunnen we nóg meer doen.
Deel deze pagina
T 030 341 00 55
Bezoek- en postadres
2e Daalsedijk 6a
(UCo, Utrecht Community)
3551 EJ Utrecht
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
T 030 341 00 55
Bezoek- en postadres
2e Daalsedijk 6a
(UCo, Utrecht Community)
3551 EJ Utrecht
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de kringloopbranche van Nederland? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.